Co warto zobaczyć i zjeść w Rzeszowie?

Co warto zobaczyć i zjeść w Rzeszowie?

Rzeszów w pierwszej chwili nie kojarzy się z miastem szczególnie atrakcyjnym dla turystów. Większość przybyłych, ale i miejscowych, z miejsc wartych uwagi wymienia Rynek i na tym zwykle się kończy. Dzisiejszy Rzeszów to jednak zupełnie inne miasto, aniżeli kiedyś. Szare kamienice nie straszą w tak dużym stopniu, bo wiele z nich zostało odnowionych. Kontrowersyjny pomnik wciąż zajmuje zaszczytne miejsce w centralnym punkcie, ale jednak jest pewną historią, a przy tym trudnym do przeoczenia punktem, na rzeszowskiej mapie mimo wszystko, swego rodzaju atrakcji. Ponadto podkarpackie to wciąż regionalne smaki, w których warto zakosztować. Od czego zacząć wyprawę w (nie)znane rzeszowskie rejony?

Najważniejsze atrakcje i punkty godne uwagi

Swoją podróż do stolicy Podkarpacia można z powodzeniem zacząć od tutejszego Rynku, o ile kontrowersje nie są tym, co w pierwszej kolejności staje się dla nas atrakcją. Droga do Rynku czy też w niedalekich okolicach, to raczej stare kamienice, które uwagi nad wyraz nie przykuwają. Zupełnie inaczej jest jednak już na płycie Rynku, która odnowiona, odmalowana i pełna malowniczych ogródków gastronomicznych, staje się najlepszą wizytówką miasta. Tu z powodzeniem można znaleźć punkty, w których zakosztuje się w regionalnych przysmakach, a dla tych, co wolą raczej „standardowe” smaki, otworem staje pizzeria Rzeszów.

Pod Rynkiem także jest co oglądać, bo w 2001 roku turyści mogli po raz pierwszy zajrzeć do zabezpieczonych podziemi, a jedynie kilka lat później trasa pod rzeszowską starówką została wydłużona do 370 metrów. Rzeszowskie podziemia to ekspozycja historyczno-edukacyjna, a do tego ukryte przejścia czy pamiątki z okresu średniowiecza.

Takiego wrażenia nie jest w stanie zatrzeć spacer do wspomnianego, kontrowersyjnego miejsca, czyli pomnika przy rondzie, w samym centrum miasta. 38 metrów ideologicznej wymowy, która pod względem kształtu i wykonania różnorodnie kojarzy się nie tylko mieszkańcom Rzeszowa. Dwa liście lauru, a na nich dwie rzeźby – Nike oraz postać chłopa, żołnierza i robotnika trzymającego sztandar rewolucji.

Z lubianych, obowiązkowych punktów na mapie każdego turysty, powinien znaleźć się Ratusz. To także reprezentacyjny element Rzeszowa, który swój kształt zawdzięcza projektowi Franciszka Skowrona. Kolejne z miejsc, do którego można dotrzeć mijając chociażby główny trakt Śródmieścia – ulicę 3-go Maja, jest zamek, który po wielu historycznych perturbacjach, dziś kusi charakterystyczną wieżą z gankiem dla straży, którą zwieńczono hełmem wykonanym w 1906 roku, a odwzorowującym pierwotny, barokowy wzór.

Smakołyki ze stolicy Podkarpacia

Podkarpacka stolica to nie tylko miejsca, w które warto się udać, ale i smaki, w których warto zakosztować. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie, bo nawet wtedy, gdy turysta nie jest miłośnikiem obcowania z nieznanymi mu daniami, wciąż może postawić na lubiane, nieodmiennie smaczne danie, jakie stanowi pizza Rzeszów, a z propozycją warto zapoznać się chociażby tutaj https://www.dominospizza.pl/.

Wracając zaś do tego, co oferuje region, w pierwszej kolejności warto wspomnieć dość znany korowaj, czyli ciasto składające się z mąki, drożdży, cukru, masła, mleka i… jaj w ilości 40 sztuk. Ten specjał gości głównie na weselnych stołach, a znany jest przede wszystkim dla okolic Rzeszowa.

Regionalne przysmaki Podkarpacia, które zagościły licznie na liście resortu rolnictwa, to kolejno kołduny, czyli jedna z najbardziej popularnych potraw. Na ciasto składają się gotowane i surowe ziemniaki, natomiast farsz powstaje z gotowanych ziemniaków oraz sera i odrobiny smażonej cebuli. Nie tyle z potraw, co produktów, które są tu charakterystyczne i na pewno warte spróbowania, z powodzeniem można polecić kiełbasę wiejską jodłowską. Do jej przygotowania służy drobno rozdrobnione mięso wieprzowe, pochodzące od trzody, która jest karmiona paszami pochodzącymi z upraw przyzagrodowych.

Ucztą dla wyrafinowanego podniebienia, spragnionego jeszcze więcej regionalnych smakołyków, staje się podkarpacki proziak, czyli placuszek przygotowany z mąki, kwaśnego mleka, z dodatkiem wody i soli. Nadaje się mu różnorodne smaki, w zależności od dodatku kolejnych składników, a spróbować go najlepiej podczas dożynek, jarmarków czy w karczmach.

Rzeszów coraz bardziej doceniają miejscowi, bo widoki się zmieniły, stare miejsca odmłodniały, a urok obiektów godnych uwagi, został podkreślony. Gdy do tego dołożyć typowo podkarpackie smaki, jak i te, które są najbardziej charakterystyczne dla Rzeszowa, śmiało można powiedzieć, że właśnie w tej stolicy warto spędzić, co najmniej weekend.

Previous Funkcjonariusze zlikwidowali trzy "dziuple" samochodowe
Next Jaka umywalka do łazienki?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

RZESZOWSCY POLICJANCI ZABEZPIECZALI XXVI FINAŁ WOŚP – FINAŁ PRZEBIEGŁ SPOKOJNIE

Policjanci podsumowali XXVI Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Nad bezpieczeństwem kwestujących wolontariuszy oraz uczestników finału czuwało kilkudziesięciu policjantów w Rzeszowie i powiecie rzeszowskim. Tegoroczny finał przebieg spokojnie. Już po zakończeniu

Wiadomości 0 Comments

„POLICJANCI W SŁUŻBIE HISTORII”

Komenda Wojewódzka Policji w Rzeszowie włączyła się w przedsięwzięcie realizowane przez Komendę Główną Policji oraz Instytut Pamięci Narodowej. Uczniowie „policyjnych klas mundurowych” biorą udział w konkursie, którego tematem jest „Policjanci

Wiadomości 0 Comments

Jak wybrać dobry ciągnik rolniczy?

Współcześnie praca na roli bezpośrednio związana jest z wykorzystywaniem nowoczesnych maszyn, które zdecydowanie ułatwiają wykonywanie pracy, pozwalają na wypracowanie większej wydajności w trakcie pracy i sprawiają, że również efekt realizowanych

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!